Zijn er moeilijkheden? Ja. Kunnen we ze overbruggen? Ja, maar we moeten toch kijken naar een specifieke aanpak, een aanpak die ik heb meegekregen van de 50-plussers zelf, die hun ervaring, falen, maar vooral succesmomenten hebben gedeeld. Ik wil ze ook delen met jullie.
De titel is eigenlijk niet volledig, misschien maak ik er beter 45-plussers van. Het gaat om mensen die ik bij coaching zie of mensen waarvan ik gesprekken op LinkedIn volg, mensen die bijvoorbeeld recent ontslagen zijn en nu worden geconfronteerd met regelmatig falende sollicitaties. Nochtans gaat het hier om mensen met sterke profielen, die een lekker volle rugzak hebben en die anderen, jonge collega’s, nog heel wat kunnen bijbrengen. Echter zitten ze met een probleem: de rekruteerder vindt ze te duur of overgekwalificeerd. Ondanks de stimulansen van de overheid (die jammer genoeg in België zijn aangepast van 50+ naar 55+), zijn heel wat bedrijven niet happig op het aannemen van die doelgroep. Het probleem van het te duur zijn is een oud zeer, nochtans zie ik genoeg mensen die bereid zijn om aan een lager loon te starten, vooral ook omdat ze zich bewust zijn van het feit dat de arbeidsmarkt veranderd is t.o.v. pakweg 30 jaar geleden, waarbij niet langer het diploma en ervaring centraal staan, maar evengoed persoonlijkheid, inzet, talent, gedrevenheid en bereidheid om te leren, bij te scholen. Leeftijd staat daarbij niet noodzakelijk gelijk aan een veel hoger loon. Het argument van overkwalificatie wordt duidelijk ook te gauw gebruikt bij het niet weerhouden van sollicitanten. Jammer dat de meeste sollicitanten dan niet dieper ingaan op dat argument, of counteren. Vaak ook gestuurd door frustratie, wat begrijpelijk is. Maar ik wil dit niet al te negatief bekijken. De mensen die we begeleiden, vinden vaak wel werk, maar het duurt iets langer. Ze hebben allemaal een traject afgelegd, van vallen en opstaan, van energie verliezen, maar vooral ook terugvinden van energie en gedrevenheid om ervoor te gaan. Hun positieve ervaringen of aanpak die geleid heeft tot een job, wil ik met jullie delen, om te kijken of dit bij jullie heeft geleid tot resultaat of net niet, om een gesprek op gang te brengen. Wat kan men dan doen om zijn/haar kansen te verhogen? Onderstaande is gebaseerd op gesprekken met 50-plussers, zaken die we samen hebben aangepakt, nieuwe inzichten, enz.
Als je een bepaalde job echt ziet zitten, maar je weet dat je voor die job overgekwalificeerd bent (je wenst bijvoorbeeld minder verantwoordelijkheid, een job die inhoudelijk minder zwaar is), geef dat dan ook aan. Schrijf dat je alle registers wil opentrekken (wat niet noodzakelijk betekent dat ze automatisch moet aanleunen bij de rugzak van 30 jaar) en dat je vooral bezig bent met de inhoud. Ook hier is het belangrijk dat je dit goed aanpakt, dat je nadenkt over de juiste formulering. Voor sommigen hebben bovenstaande elementen gewerkt. En neen, vaak lukte het niet meteen (of bij sommigen zelfs niet) en was het vooral een proces van proberen, experimenteren, leren. Er zijn vast nog heel wat verhalen over falen en leren, over succes die jullie kunnen delen, over jullie geslaagde of gefaalde aanpak. Doe gerust!
0 Reacties
Laat een antwoord achter. |
Archieven
Augustus 2020
Categorieën
Alles
|
(c) Breerz 2020
|