Je kan met sociale media al een flink eind verder als het op solliciteren aankomt. Wens je toch graag een standaardbrief verder te gebruiken of ben je ervan overtuigd dat de ontvanger je moderne aanpak niet echt weet te smaken? Ga dan voor gedurfd taalgebruik, voor stoere zinnen, voor een unieke openingsparagraaf! Je hebt wellicht heel wat websites bezocht en dito voorbeeldbrieven gevonden. Vergeet ze. De kans is groot dat de andere kandidaten gelijkaardige brieven zullen gebruiken en je dus meteen in de prullenmand verdwijnt. Dat wil je vermijden en dus moet je opvallen…
Opvallen? Zo gezegd zo gedaan, denk je. Maar hoe begin je eraan? Het is immers makkelijk om “Naar aanleiding van uw vacature in de Streekkrant stel ik me bij deze kandidaat voor de vacature met referentie xxxxx” te schrijven, niet? Herlees die zin maar eens, vind je die zelf ook niet leeg? De zin zegt niets, er zit geen pit in. Leer eerst en vooral in functie van de vacature te schrijven. Waar gaat de vacature net over, welke elementen ervan kan je meenemen in je paragraaf of hoe kan je er subtiel naar verwijzen? Laat ik je enkele voorbeelden meegeven:
Gewoonweg gaan! Wil je het iets gedurfder aanpakken, ga dan voor wat beeldspraak. Verkoop jezelf als kapitein van een schip en maak er meteen je rode draad van. In de overige paragrafen verwijs je naar sturen, leiden, door een woeste zee varen, koers aanhouden, de storm doorstaan. Er zijn heel wat mogelijkheden die je als uitgangspunt kunt gebruiken. Vergeet even de vacature en beeld je in welke metafoor je kan gebruiken om jezelf te verkopen. Opties zat om een goede openingsparagraaf te schrijven. Research is daar alvast een belangrijk onderdeel van. Het is immers belangrijk te weten over welk bedrijf het gaat of wie voor je zit tijdens het gesprek. Je kunt nl. ook in functie daarvan schrijven. Wil je meer advies dat je meteen aan het werk zet, neem contact met ons op!
0 Reacties
Laat een antwoord achter. |
Archieven
Augustus 2020
Categorieën
Alles
|
(c) Breerz 2020
|